UZBUNA NA CRVENOM MORU, NAPADNUT BROD! Američka Peta flota u pripravnosti, Britanci prate situaciju
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Brod pod zastavom Hong Konga u Crvenom moru napadnut je kod obale Jemena, prema podacima Pomorske trgovinske operacije Ujedinjenog Kraljevstva.

Grupa za praćenje, koju vodi britanska vojska, saopštila je da se neuspeli napad dogodio kod lučkog grada Hodejda koji drže Huti (Ansar Alah) koji su saveznici Irana. Grupa je saopštila da je u toku istraga o incidentu, bez preciziranja.

Peta flota američke mornarice sa sedištem na Bliskom istoku saopštila je da je svesna napada, ali je odbila da odmah dalje komentariše.

 
 
 
jemen_foto_profimedia_0.jpg
Foto: Profimedia
jemen_1_foto_profimedia.jpg
Foto: Profimedia
 
 
 
 
jemen_foto_profimedia_0.jpg
jemen_1_foto_profimedia.jpg
jemen_2_foto_profimedia_0.jpg
jemen_3_foto_profimedia_0.jpg
jemen_4_foto_profimedia_0.jpg
jemen_5_foto_profimedia_0.jpg
 

Dryad Global, pomorska obaveštajna firma, identifikovala je napadnuti brod kao Lakota, 19-metarsku jedrilicu. Brod je bio u Džibutiju pre nego što je doplovio blizu jemenske obale. Kompanija je agenciji Asošiejted pres rekla da brod trenutno plovi prema međunarodnim vodama i da je njegova posada navodno bezbedna.

- Učinjeno je nekoliko pokušaja da se ukrcaju na nju. Izveštaji pokazuju da je uspela da pobegne - saopštio je Dryad.

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom koja se bori protiv Huta u Jemenu postavlja pomorsku opsadu zemlje od početka svojih operacija u Jemenu. Uprkos tome, Huti su i dalje aktivni u Crvenom moru.

 

U januaru su Huti zaplenili brod Rvabee pod zastavom UAE koji je prevozio opremu za saudijsku vojsku u Crvenom moru kod obale Hodejde. Indijska posada broda puštena je u aprilu kao deo primirja u Jemenu uz posredovanje UN. Prekid vatre u Jemenu i dalje traje uprkos mnogim kršenjima.

Neuspeli napad na jedrilicu Lakota pod zastavom Hong Konga verovatno neće uticati na prekid vatre, čak i ako su ga izveli Huti, kako spekulišu neki jemenski izvori.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano