Veliki četvrtak
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Za vernike Pravoslavne crkve danas je Veliki četvrtak, dan sećanja na ustanovljenje Svete tajne pričešća i izdaje Hrista od strane Jude.

            Prema Jevađeljima, Hristos je u četvrtak sa svojim učenicima obavio obrednu večeru po jevrejskim običajima, poznatiju kao Tajna večera. Na ovoj večeri On je ustanovio Svetu tajnu evharistije tj, pričešće. Reći kojima je pričešće ustanovljeno i danas se govore na svakoj Liturgiji:

''Uzmite, jedite ovo je telo moje.''

 ''Pite iz nje svi; ovo je krv moja Novoga zaveta koja se proliva za mnoge radi otpuštanja grehova.''

            Na Tajnoj večeri, Hristos je svojim učenicima dao savete o ljubavi prema bližnjima i uzajamnom služenju.. Nakon toga On im je oprao noge.

            Veliki četvrtak, takođe obeležava uspomenu Hristovog zarobljavanja nakon izdajstva Jude, koji je vojnicima poljubcem pokazao ko je Mesija.

             Na ovaj dan u hramovima se služi liturgija Svetog Vasilija Velikog, a zvona ne zvone do Vaskrsa. Na večernjim službama čitaju se odlomci iz Jevađelja o Hristovim stradanjima. U nekim krajevima danas se počinje sa bojenjem jaja. Veliki četvrtak je jedini dan u Velikoj sedmici kada je dozvoljeno jesti hranu spremljenu na ulju.   

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: