Veliki investitori najavljuju odlazak sa hrvatskog tržišta
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-UZAGREB - Za manje od mjesec dana dva velika investitora - "Britiš ameriken tobako" i "Megle" najavili su povlačenje iz Hrvatske, piše Index.

I dok se u slučaju BAT-a, odnosno "Tvornice duhana Rovinj", koja se nalazi u njegovom vlasništvu, još čeka konačna odluka o tome da li odlaze, "Megle" je, čini se, odlučan da do kraja godine zatvori pogon u Osijeku i ugasi proizvodnju u Hrvatskoj.

Iz "Meglea", u čijem se vlasništvu nalazi Fabrika za proizvodnju mlijeka u Osijeku, poručili su da su se za takav potez odlučili u okviru restrukturisanja kompanije, ali i zbog loših uslova poslovanja u Hrvatskoj.

Kompanija "Megle" Hrvatska juče je saopštila da do kraja godine gasi proizvodnju u Osijeku, pri čemu će otkaz dobiti oko 160 radnika.

U saopštenju je navedeno da je ovakva odluka donesena zbog dugogodišnjih poslovnih izazova i niza kriza koje su imale negativan uticaj na poslovanje - od krize aflatoksina, preko krize "Agrokora" do najnovije krize usljed pandemije virusa korona.

"Megle" u Hrvatskoj posluje od 1996. godine, a, prema podacima sa internet stranice te kompanije, trenutno je treća mljekara u Hrvatskoj koja zapošljava 185 radnika.

Za razliku od Hrvatske, iz te kompanije nisu najavili gašenje proizvodnje u Srbiji i BiH.

"Index navodi da iz stranih privrednih komora koje su prisutne u Hrvatskoj već godinama upozoravaju da njihove kompanije razmatraju mogućnosti ulaganja u okolnim zemljama, bile one u EU ili izvan njega, jer su im uslovi poslovanja u njima bolji.

Takva upozorenja u posljednje vreme stigla su iz Udruženja njemačkih industrijskih i trgovačkih komora, kao i iz Američke privredne komore u Hrvatskoj, te da slični tonovi već godinama dolaze i od austrijskih i slovenačkih ulagača.

Prema navodima Indexa, stranci su u Hrvatsku prema podacima narodne banke te države od 1993. uložili ukupno 32,2 milijarde evra.

Druge države u tranziciji bile su, navodi portal, uspješnije u privlačenju stranih ulaganja, a privukle su i velika grinfild ulaganja.

Hrvatska ima podsticaje za ulagače, ali oni su, ipak, manji nego što to ulagačima nude pojedine druge zemlje, poput Srbije.

Glavne prepreke ulaganjima u Hrvatskoj ostaju, kako to investitori kažu, loša poslovna klima na koju već godinama upozoravaju i domaći poslodavci.

Velika poreska opterećenja, visoki parafiskalni nameti, glomazna i neefikasna javna uprava, slabo pravosuđe i često neujednačena praksa u donošenju odluka, velika su prepreka privlačenju ulaganja, upozoravaju ekonomisti, a prenosi Index.

(Nezavisne)
Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor:

86.452012000