(VIDEO) - OVAKO JE PALA BALKANSKA NARKO-GRUPA: Policija pratila jedrilicu iz Dubrovnika, Hrvatima korona pokvarila planove
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

U Španiji je sve veća prisutnost članova kriminalnih grupa iz istočne Evrope, poput Albanije, Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, saopštila je španska Civilna garda nakon što je zaustavila jedrilicu sa tri hrvatska državljana kod kojih je pronašla tonu kokaina.

 

"Kriminale grupe iz navedenih zemalja nalaze se uglavnom u strateškim zonama za putovanja preko Atlantskog okeana, poput Kanarskih ostrva, severne pokrajine Galicije i južne obale Španije. Grupe koje tamo operišu odgovorne su za veliki deo uvoza kokaina u Evropu", navela je Civilna garda.

Civilna garda je u utorak ujutro presrela hrvatsku jedrilicu na udaljenosti od 88 milja zapadno od kanarskog ostrva La Palma, španskog ostrva uz zapadnu obalu Afrike.

Jedrilica je plovila pod hrvatskom zastavom, a posadu su činila trojica hrvatskih državljana. Nakon pregleda zbog sumnje na krijumčarenje droge jedrilica je dotegljena do ostrva.

Pretragom je pronađeno 980 paketa sa oko tonu kokaina

"Prema procenama španskih kolega, ulična vrednost zaplenjenog kokaina je veća od 40 miliona evra. Prema do sada prikupljenim saznanjima kokain je bio namenjen evropskom, španskom i hrvatskom narko-tržištu", saopštila je hrvatska policija.

Imena uhapšenih državljana Hrvatske nisu objavljena.

Troje hrvatskih državljana odranije je povezano sa trgovinom drogom i trgovinom oružjem.

Civilna garda je saopštila kako je jedrilica u februaru krenula iz Dubrovnika prema Crnoj Gori a zatim je došla do španske obale gde je bila uočena u južnoj luci Almeriji. Potajno je praćena prilikom dolaska na kanarsko ostrvo Lanzarote gde su identifikovani članovi posade. Nameravali su zatim da krenu prema Karipskim ostrvima u srednjoj Americi. U aprilu je jedrilica primećena na tamošnjim ostrvima Barbados i Martinik.

Zbog pandemije koronavirusa jedrilica se našla pod sanitarnim kontrolama i inspekcijama u lukama na Karipskim ostrvima pa u takvim okolnostima posada nije mogla da ukrca drogu. Zbog toga su se jedrilicom vratili na kanarsko ostrvo Lanzarote u junu. Trojica članova posade su se zatim razdvojili i otišli u različite delove Evrope pa se u avgustu ponovo sastali na Lanzaroteu. Policija je nastavila da ih tajno prati.

Jedrilica je prijavila put prema Brazilu ali je skrenula sa njega prema afričkoj obali u Gvinejskom zalivu. Zatim je krenula nazad prema severu što je navelo policiju na zaključak da su ukrcali drogu na otvorenom moru, u međunarodnim vodama, sa nekog drugog broda. Jedrilica je nastavila da plovi nazad prema Kanarskim ostrvima. Kada se približila ostrvu La Palma, španska Civilna garda je zaustavila jedrilicu i u njoj pronašla tonu kokaina.

Op Falkusa

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

Kurir.rs/Avaz.ba

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: