Video: Supersonični Su-34 oboren iznad Harkova
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-UNema informacija kada je tačno oboren lovac bombarder. Snimak se danas deli po društvenim mrežama međutim detaljnom pretragom ustanovili smo da je isti video deljen i 11. septembra 2022. Borbeni avion se srušio u šumovitom području očigledno ne zimi. Nema podataka o pilotu, a postoje tri mogućnosti: preživeo je katapultiranje, bio je zarobljen ili je nastradao.

Na snimku se vidi velika šteta nakon raketnog udara i pada aviona na zemlju. Oba motora su potpuno uništena. Telo aviona je izgorelo, avionika je razbacana u sitnim delovima, a izgorela je i pilotska kabina.

Nema informacija o tome koji je sistem naoružanja korišćen za obaranje aviona. Postoji i nekoliko mogućnosti, protivvazdušni raketni sistem, mobilna protivvazdušna odbrana, a ako je Su-34 leteo nisko, moguće je da je pogođen prenosnim protivvazdušnim raketnim sistemom. Ukrajinske oružane snage imaju veliki izbor prenosnih protivvazdušnih raketnih sistema isporučenih od strane Zapada. Jedan od njih je američki FIM-92 Stinger.

Su-34

Suhoj Su-34 (Nato ime Fullback) razvijen je prvenstveno za udarnu/napadnu ulogu da zameni Su-24 Fencer. To je derivat Su-27 Flanker, koji se lako razlikuje po kokpitu gde se sedišta nalaze jedan pored drugog i nosu sličnom kao kod kljunara.

Su-34

Za udarne uloge akcenat je stavljen na oružje dugog dometa, kao što su rakete vazduh-zemlja Kh-55, Kh-59, Kh-59M, Kh-25, Kh-29, Kh-31, Kh-35, Kh-41 protivbrodske rakete Moskit i P-800 Oniks i antiradarske Kh-58.

Dizajn Su-34 zadržava osnovni izgled Su-27, konstrukciju okvira aviona, motore, veći deo njegove strukture krila, rep i značajan deo opreme. Avion ima potpuno novi nos i prednji trup sa kokpitom. Prednost kokpita gde se sedi jedan pored drugog je u tome što nisu potrebni dupli instrumenti. Takođe je udobnije na dužim misijama.

rusko vazduhoplovstvo narucilo jos 15 su 34m Su-34m

Su-34 ima modernu staklenu kabinu, sa multifunkcionalnim displejima u boji. Nosni deo Fullback-a prihvata napredni multi-mod radar sa faznom rešetkom, sposoban za praćenje terena. Kokpit i neke druge ključne komponente i sistemi su oklopljeni.

Verzije

  • Su-34FN, kopneno-pomorski napadni i protivpodmornički avion velikog dometa;
  • Su-34MF, višenamenski lovac-bombarder.
  • Su-34M modernizovana verzija. Ovaj model je bio skrojen za izviđačke uloge i suzbijanje PVO.

 

Izvor oruzjeonline
Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: