VIRUSOLOG ANA OTKRIVA NAJVEĆE ZABLUDE O KORONI: Evo zašto virus neće nestati, ne napada samo respiratorne organe
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Virusolog Ana Banko rekla je da o koronavirusu i dalje postoji dosta nepoznanica, ali i da su mnoge stvari otkrivene od trenutka kada se pojavio.

"Znamo za koje se receptore veže, da se ne naseljava samo u respiratornim ćelijama, nego da dolazi u kontakt i sa mnogim drugim. U poslednjih nedelju dan vidimo da pokazuje i neuroinvazivnost, odnosno komplikacije na centralnom nervnom sistemu i to je sve ono što se u toku ove pandemije otkriva", rekla je doktorka Banko.

Nas uvek plaši ono što je nepoznato, navodi doktorka, i napominje da se približavamo i periodu kada ćemo dobiti i vakcinu.

Ističe da je virus isti kao kao na početku epidemije, onaj koji se pojavio u Kini i izolovan u januaru. Taj virus, kako kaže, pokazao je tendenciju promene kada prelazi iz jednog domaćina u drugi, ali da te promene nisu dovele do zabrinjavajućeg stepena mutacije.

Prema njenim rečima, od početka pandemije pokazale su se brojne zablude o virusu, jer je za naučnike bio novi infektivni agens.

Šta smo naučili

Kao prvu najveću zabludu o koronavirusu, doktorka Banko je izdvojila da asimptomatski nosioci ne postoje, što se pokazalo da nije tačno.

"Studije koje su merile koncentraciju virusa u respiratornom traktu između asimptomatskih i simptomatskih nosioca pokazale su da je ta koncentracija skoro podjednaka, bilo da su u pitanju deca ili odrasli. Tako da su oni jednako opasni za okolinu, rekla bih i više opasni, jer nisu svesni da su inficirani", navela je doktorka Banko.

Zatim, da virus smanjuje virulenciju, odnosno da gubi sposobnost za oštećivanje ćelija. Doktorka navodi da to ni u jednoj studiji do sada nije pokazano.

Jedna od zabluda bila je i da će virus nestati.

"Ovaj virus je pokazao izuzetnu adaptilnu sposobnost na čoveka i mi danas pričamo o humanom virusu, što znači da on ne može tek tako da nestane", rekla je doktorka.

Takođe, priča da će virus nestati kada se povećavaju temparature i UV zračenje ne stoji, jer virusi kao obavezni intraćelijski organizmi mogu da prežive samo u našim ćelijama, kaže doktorka Banko i ponavlja da virus podjednako cirkuliše i na južnoj i na severnoj hemisferi.

Prema njenim rečima, ispostavilo se i da je optimizam da će kolektivni imunitet biti stvoren brzo i da će trajati dugo, nažalost jedna od velikih zabluda.

 

(Kurir.rs/RTS)

VIRUSOLOG ANA OTKRIVA NAJVEĆE ZABLUDE O KORONI: Evo zašto virus neće nestati, ne napada samo respiratorne organe

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: