Vladi FBiH stizale ponude za jeftinije i kvalitetnije respiratore. Ipak su kupili fuš preko malinara
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Prije nego je načelnik Federalnog štaba civilne zaštite Fahrudin Solak, a uz amin premijera FBiH Fadila Novalića, potpisao nabavku 100 respiratora preko firme “Srebrena malina”, čiji je vlasnik TV voditelj Fikret Hodžić, na adresu Vlade stizale su i druge ponude. One su naravno odbijene.

Kako je potvrđeno, UNDP je aktivno učestvovao u skupljanju ponuda te ih uredno dostavljao Vladi FBiH i Federalnom štabu civilne zaštite.

Jedna od tih ponuda jeste “Interprometova”. U predračunu, koji objavljujemo, vidi se da 150 respiratora jedne marke koštaju 6,6 miliona dolara, odnosno jedan respirator ove visokokvalitetne marke košta 44.000 dolara. Valja podsjetiti da su respiratori koje je nabavio Fikret Hodžić plaćeni više od 80.000 KM i da nisu ni blizu kvalitetom s ovim, piše raport.ba.

U istom predračunu, dobavljač nudi i nabavku manje kvalitetnih respiratora, slične onima koje je nabavila “Srebrena malina”. Po komadu koštaju 10.160 dolara.

Ono što je još zanimljivo jeste rok isporuke od 10 dana. Fikret Hodžić je tvrdio da bi bez njega na respiratore čekali do oktobra.

Ista ova ponuda stigla je i na adresu Federalnog štaba civilne zaštite. Međutim, iz Federalnog štaba obavijestili su UNDP da im je stigla druga ponuda, koju su prihvatili. Ponuda koju je UNDP proslijedio stigla je 31. marta, a Hodžić je potpisao ugovor 3. aprila.

No, nije ovo jedina ponuda koja je stigla. Također preko UNDP-a stigla je ona “Hercegovina lijeka” iz Mostara. Oni su ponudili nabavku možda i najkvalitetnijih respiratora marke “Drager”.

Prema predračunu, 30 tih respiratora koštalo bi 1.770.000 KM, što znači da jedan košta 59.000 KM! Dakle, 20.000 KM jeftinije od fuša koji smo nabavili preko “Srebrene maline”.

Osim cijene respiratora koje je nabavio Firket Hodžić, upitno je da li su stigli uopće oni koje je Federalni štab odnosno Vlada FBiH tražila. Naime, šifre na narudžbenici i šifre respiratora koji su stigli nisu iste.

 

Izvor: raport.ba

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: