VLADIMIR PRIBIRAČEVIĆ : Nastupa nova faza rata u Ukrajini
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Predsednik Rusije Vladimir Putin je u svom obraćanju naciji objavio delimičnu mobilizaciju rezervista.

„U cilju zaštite naše otadžbine, njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, osiguranja bezbednosti našeg naroda i ljudi na oslobođenim teritorijama, smatram neophodnim da podržim predlog Ministarstva odbrane i Generalštaba o sprovođenju delimične mobilizacije u Ruskoj Federaciji.“, izjavio je Putin.

On je naglasio da regrutaciji podležu samo oni u rezervnom sastavu, koji su pre svega služili vojni rok i imaju iskustvo. Pre upućivanja u jedinicu proći će dodatnu obuku. Posebno je naglašeno da studenti neće biti poslati u vojsku.

Delimične mobilizacione aktivnosti započeće danas, 21. septembra.

Određene informacije do kojih smo mogli doći govore da će se u narednih 48 časova dogoditi promene Specijalne vojne operacije jer je od 23.09 do 27.09 organizovan referendum u četiri oblasti a to su: Lugansk, Donjeck, Herson i Zaporožje. Narod iz ovih oblasti će imati priliku da se izjasni o tome da li je za pripajanje Rusiji. Sasvim je logično da će odgovor biti potvrdan i da će ove oblasti ući u sastav Ruske Federacije, možda kao posebni entiteti a moguće je da budu uključeni u Novorusiju.  Ipak, to su neki od mogućih administrativnih modela koji su tema za promišljanje.

 

Ono što je primetno je da je bilo određeno operativno zatišje u operacijama na frontu dugačkom skoro 2000 kilometara, iako su artiljerijski dueli bili konstantni. Ukrajinske kontraofanzive su splasnule. Jedna je potpuno zaustavljena u Hersonu a ova Harkovska se razvodnila na velikoj teritoriji i stala je tačno tamo gde su Rusi planirali da je zaustave.

 

Potiskivanje ili povlačenje iz Harkovske oblasti može se posmatrati kroz više različitih taktičkih mogućnosti, koje će biti osnova za sve buduće operacije. Mnogi kod nas su skloni da analiziraju i daju mišljenje o ratu u Ukrajini na osnovu trenutnog događanja, bez uključivanja više segmenata kao što su politika, geopolitika, energetska politika i drugih bitnih elemenata strategije.

 

Isuviše je nepoznanica na terenu da bi se sa sigurnošću moglo predvideti baš sve, a pretpostavke neretko mogu da odvedu u ćorsokak. Ono što je sada svima jasno je da ove oblasti nikako ne mogu biti izgubljene, jer je cena napada na iste mnogo porasla, i to od momenta najave referenduma. A da ne spominjemo vreme koje će nastupiti nakon referenduma kada će to pitanje biti trajno rešeno, verovatno bez i teoretske mogućnosti povratka na staro, pređašnje stanje.

 

Svaka iluzija da Ukrajina može da pobedi u ovom ratu pašće u vodu u toku predstojeće zime. Svaka iluzija da Rusija bilo šta mora pokazalo se u najmanju ruku kao – loša pretpostavka.

 

Delimična mobilizacija i obezbeđivanje dubine teritorije je jako bitan faktor koji pokazuje da se Rusiji uopšte ne žuri i da postepeno i planski ostvaruje svoje ciljeve. Ipak, Rusije je, očito, veoma bitno da se osigura bezbednost po dubini teritorije upravo zbog novih operativnih aktivnosti koje nas čekaju u budućem vremenu. Kontrolom po dubini od strane novomobilisanih rezervista, udarne jedinice će dobiti nove zadatke a opšta bezbednost će biti podignuta na najviši nivo.

 

Po mom skromnom mišljenju, na tome se svakako neće stati. Ukrajinu očekuje izuzetno težak period, ali neizostavno i celu Evropu. Oblasti Nikolajev, Odesa i Harkov su oblasti koje bi lako i relativno brzo mogle biti uključene u sastav Rusije ili Novorusije. To ćemo saznati vrlo brzo.

IZVOR: SRPSKA ANALITIKA

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: