ЗА ДОМ СПРЕМНИ: Хрватски генерали бране усташе и нападају српске партизане
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

У писму хрватској јавности 16 генерала брани поздрав усташа /војске Независне Државе Хрватске/ „За дом спремни!“ и оптужује српске партизане који су ослободили Загреб да су, у ствари, починили злочине у том граду 1945. године.

Хрватски генерали тврде да је усташки поздрав „дио антифашистичког рата“ и „дио баштине домовинског и одбрамбеног рата“.

Они износе тврдње да је „За дом спремни!“ настао „много прије оснивања усташког покрета и настанка НДХ“, те да су се њим усташе „служиле свега годину дана“.

Хрватски генерали сматрају да је од усташког много погубније било понашање партизана.

– У Загреб је ушла партизанска српска бригада и 8. маја 1945. године „ослободила“ од живота хиљаде грађана. Ништа боље нису прошли ни остали хрватски градови и насеља, од сјевера до југа, до Сплита, Дубровника, од Оџака до Мостара, Читлука, Чапљине, Љубушкога, Широког Бријега… – тврде хрватски генерали.

Они се жале да се „нико никада, па ни злочиначки комунистички систем бивше СФРЈ, ни носиоци тог система, нису извинили за „монструозне масовне злочине“.

У писму јавности, које преносе портали у Хрватској, 16 генерала тврди да се у хрватском друштву „сије мржња према усташама“.

– Ми, ратни генерали, адмирали и команданти сматрамо својом дужношћу да поново и стално говоримо и указујемо на све те деформације, погрешна гледишта и поступке – наведено је у писму.

Међу потписницима писма су генерали: Иван Тољ, Иван Капулар, Андрија Хебранг, Давор Домазет Лошо, Јосип Чулетић, Жељко Шиљег, Жарко Толе, Љубо Ћесић Ројс, Рахим Адеми, Живко Будимир и Благо Дујмовић.

ИЗВОР: РТРС
084755.jpg

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: