Ukrajinska kriza je samo dodatno pokazala koje su slabosti „NATO štita“, Alijansa je daleko manje kohezivna neko što se to čini na prvi pogled, tvrdi britanski politički analitičar Sajmon Ti
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Ukrajinska kriza je samo dodatno pokazala koje su slabosti „NATO štita“, Alijansa je daleko manje kohezivna neko što se to čini na prvi pogled, tvrdi britanski politički analitičar Sajmon Tisdal u autorskom članku za list „Gardijan“.

ZAPADNI MEDIJI UDARILI NA NATO I EU Rat u Ukrajini pokazao koliko je Alijansa slaba - Države članice neće da ljute Moskvu

Kako navodi, evropske članice Alijanse prikrivaju se iza NATO i pokušavaju da izbegnu svoje obaveze pred Kijevom kako ne bi dodatno naljutile Moskvu. Pored toga, objašnjava on, bilo bi apsolutno nerealno očekivati političko jedinstvo u jednoj toliko velikoj organizaciji.

 
 
 
  
 
 
360p geselecteerd als afspeelkwaliteit
 
 
 
 
 
 
 
 
 

„Činjenica da svaka članica Alijanse ima jednak glas iako po vojnoj snazi članice između sebe nisu ni blizu jednakosti, apsolutno koči proces usvajanja odluka“, smatra Tisdal.

U članku autor navodi i da sve u velikoj meri zavisi od SAD bez čije saglasnosti se praktično ništa ne može ostvariti.

„U slučaju da se konflikt u Ukrajini nastavi, postoji opasnost da na površinu isplivaju svi nedostaci i pukotine unutar Severnoatlantske alijanse na koje se već duže vreme zatvaraju oči. Šta ako je NATO već naprsao i ima ozbiljne nedostatke?“, zapitao se autor na kraju teksta.

izvor: sputnik/alo.rs

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano