Zaštita od pčela, osa i stršljena
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Zaštita od pčela, osa i stršljena je ovih dana veoma važna. Slušamo u vestima koliko mogu biti opasni ubodi pčela, osa, stršljena. Neki su čak zbog jakih alergijskih reakcija umrli nakon uboda ovih insekata. Zato budite oprezni i možda nije loša ideja da uvek u torbi imate neki lek protiv alergije. Za svaki slučaj.

 

Zaštita od pčela, osa i stršljena

Veoma je važno biti obazriv kada ste u prirodi, može to da bude i vaš parkić iza kući ili terasa jer ose, stršljeni, pčele nisu probirljivi.

 

Ukoliko vidite ove letače u blizini nemojte ih terati, mahati rukama, bežati. Budite smireni a ako treba sklonite se ali lagano i bez panike.

 

Ako je moguće nemojte jesti voće, salate napolju. Stručnjaci savetuju i da ne idete bosi po travi, nije preporučjivo koristiti parfeme. Pčelari kažu da njihove mezimice nikako ne vole parfeme, da ih to čak podstiče da hrle ka onom ko ih koristi.

 

Ne razbacujte đubre, ponesite sprej protiv insekata.

 

Izbegavajte suvo i šuplje drveće pošto se tu često kriju ose i pogotovo stršljeni.

 

U stanu se ose mogu skupljati oko prozora, u šupljinama na terasama i oko roletni. Zato vodite računa kada perete prozore i sređujete terase.

 

Ako vas pčela ili osa pecnu prvo pogledajte da li su ostavile žaoku i obavezno je izvadite. I to noktom tako što ćete je izgrebati. Nikako je ne hvatajte pincetom pošto ćete tako istisnuti više otrova u kožu.

 

Stavite hladnu oblogu na mesto uboda. Proveravajte da li vam se mesto nadulo i koliko je crveno. Ako to ne prolazi posavetujte se sa doktorom.

 

Ukoliko vam se desi da vas stršljen ubode to može biti veoma opasno. Shvatite to vrlo, vrlo ozbiljno. Popijte lek protiv alergije ili hitno idite kod doktora zbog mogućih komplikacija.

 

Sve u svemu, pripremite se za odlazak u prirodu. Budite obazrivi ali i uživajte poštujući sve preporuke stručnjaka.

izvor:https://www.dominomagazin.com/

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: