Zašto je Erdogan rešio da baš danas kroči i moli se u Aja Sofiji
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izabrao je simboličan dan za prvu muslimansku molitvu u Aja Sofiji.

Erdogan se odlučio na taj korak baš na 97. godišnjicu Lozanskog sporazuma iz 1923. godine, ocenio je za grčki portal Ekatimerini Nikos Konstandaras.

"Izgleda da je njegova želja da stvori probleme Grčkoj i ostatku Evropske unije deo proslave", ocenio je on.

Dodao je da je Erdogan poslao istraživački brod sa pomorskom pratnjom u potrazi za naftom na područje koje je deo kontinentalnog pasa Grčke.

"Današnjom molitvom pod veličanstvenom kupolom Aja Sofije, sa skriveno neuporedivo lepim hršćanskim mozaicima, Erdogan čini sve što može kako bi poništio dostignuća osnivača sekularne turske države", ocenio je Konstandaras.

Podseća da je Mustafa Kemal Ataturk pozdravio Lozanski ugovor iz 1923. godine kao "političku pobedu bez premca u istoriji otomanske ere".

Prema njegovom biografu Andreu Mangu, osim što je uspostavio mir između Turske i glavnih saveznika - Britanije, Francuske i Italije - i između Turske i Grčke, Ugovor je "priznao Tursku kao nezavisnu državu, popravio njene granice i primenio na nju principe i standardima važećim u 'civilizovanom svetu', na čemu je Mustafa Kemal oduvek insistirao".

"Tada je bilo potrebno sedam godina intenzivne diplomatije da se postigne grčko-turski ugovor o prijateljstvu. Ubrzo nakon toga, Ataturk je Aja Sofiju pretvorio u muzej", dodao je on za grčki portal.

Velika katedrala, završena 537. godine, proglašena je džamijom kada je Mehmed II 1453. osvojio Carigrad.

"Sada Erdogan pokušava izbrisati zaostavštinu Ataturka, predstavljajući se naslednikom osvajača kao obnoviteljem Osmanskog carstva. To objašnjava učestala kršenja granica i suvereniteta susednih zemalja, stalne izazove Grčkoj i Kipru, sve veći vojni i politički avanturizam. Jedino svojim autokratskim metodama oponaša Ataturka, i onda samo da postigne potpunu suprotnost - da uspostavi politički islam na vlasti, ne samo u Turskoj, već širom regiona", naveo je on.

Konstandaras ocenjuje da Erdogan insistira na vređanju ne samo Grka, već i kršenju onoga što bi Ataturk nazvao principima "civilizovanog sveta".

"Oponašajući srednjovekovno ponašanje - Erdogan želi da njegovi ljudi ignorišu činjenicu da se turska ekonomija oslanja na podršku Katara i drugih, da će sve veći ratobornost u Turskoj primorati sve više i više zemalja da se udruže protiv njega. Zaslepljen svojim takmičenjima od slave, on ne vidi da su njegovi dosadašnji uspesi uglavnom rezultat smirivanja ili ravnodušnosti drugih da bi se oni koji ga sada podržavaju brzo okrenuli protiv njega", ocenio je on.

Kako je dodao, možda Erdogan vidi opasnosti koje su pred nama i zato je danas u takvoj žurbi da proslavi - tri godine ranije od daleko značajnije stote godišnjice osnivanja turske republike.

 

Izvor: b92.net

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: