Zašto je ženama zabranjen ulaz na Svetu Goru?
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Ako želite posjetiti Svetu Goru, prvi je korak slanje kopije pasoša preko web sajta manastira koji dopušta dolazak najviše 90 % pravoslavnih i 10% ostalih vjeroispovjesti u jednom danu posjetitelja. Oni mogu tri noći ostati u jednom od 20 samostana na poluostrvu.

Ženama je pristup strogo zabranjen i za razliku od muškaraca koji se ukrcavaju na trajekt, moraju ostati u jednoj od dvije najbliže luka.

Sveta gora zatvorena je za žene duže od hiljadu godina, štoviše obali se ne smiju približiti na manje od 500 metara, stoji u strogim pravilima.

Prema dr. Grahamu Speakeu, autoru knjige Sveta gora: Duhovna obnova u raju, u povelji iz 10. vijeka piše da je zabranjen pristup ženskim životinjama, ali ni riječi o ženama jer je "svakome jasno da žene nemaju šta raditi u muškim samostanima".

Bio je to najjednostaviji način da se osigura celibat, kaže on. Ono što Svetu goru razlikuje od ostalih manastira jest da se cijeli poluotok smatra jednim velikim samostanom, dodaje dr. Speake

Uostalom za period od prije 1000 godina, bilo je sasvim normalno da žene ne posjećuju muške samostane i to se tad nije dovodilo u pitanje.

Drugi razlog zašto žene ne smiju kročiti nogom na Svetu Goru jer se smatra da je Sveta Gora Bogorodičin vrt. Nakon što je Presvetu Bogorodicu i njen brod nakon Isusove smrti prejaka struja odvela u blizinu poluostrva Atos, to se poluostrvo, Majci Božijoj, jako svidjelo te je ona zamolila svog sina u molitvama da to postane njen vrt. Isus čuvši molitvu poruši odjednom sve mnogobožače hramove i podari joj njen vrt koje je sad sjedište 20 pravoslavnih manastira.

Svim ženskim životinjama navodno je zabranjen pristup Svetoj Gori osim mačkama

S obzirom da se još na manastirima na Svetoj Gori mogu vidjeti zastave Vizantije (vrijeme kao da stoji) najvjerovatnije je da se to pravilo neće promjeniti.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano