Zašto Njemačka ne priznaje PCR test urađen u BiH?
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Njemački Instutut "Robert Koch" objavio je listu zemalja čije PCR testove priznaje pri ulasku u tu državu. Na listi tih zemalja nije Bosna i Hercegovina.

 

Iz Instuta "Robert Koch" televiziji "N1" poslali su objašnjenje u kojem navode da PCR prihvataju iz svih država u kojima je testiranje izvršeno u kvalifikovanoj laboratoriji.

Savezna Republika Njemačka Bosnu i Hercegovinu je stavila na listu rizičnih zemalja ( spisak možete pogledati ovdje), a svi koju ulaze u tu državu iz zemalja koje Njemačka smatra rizičnim moraju u karantin ili imati negativan nalaz na Kovid-19.

"PCR testovi se generalno primaju iz svih EU zemalja članica te iz država sa spomenute liste, pod uslovom da je testiranje izvršeno u kvalifikovanoj (sertifikovanoj) laboratoriji (npr. laboratoriji koja posjeduje ISO 15189, ISO/IEC 17025 sertifikate ili laboratoriji koja je na listi laboratorija Svjetske zdravstvene organizacije). Da li će se zemlja naći na listi rizičnih zemalja odlučuju Njemačko ministarstvo zdravstva, Federalni kabineti za međunarodne odnose te Ffederalno ministarstvo unutrašnjih poslova nakon obavljanja detaljne istrage", odgovorili su iz Instituta za pomenutu televiziju.

Iz Instituta su takođe naveli da u slučaju da putujete u Njemačku i niste bili u mogućnosti obaviti test, možete to uraditi i u Njemačkoj.

"Ako rezultat tog testa bude negativan, nećete ići u karantin. Pojedinosti o tome gdje se može uraditi PCR test kao i ostale obaveze propisuju individualne federalne države te se moraju provjeriti u samoj državi", istakli su za "N1".

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor:

86.452012000