Zašto ratni vojni invalidi godinama primaju za trećinu manja primanja?
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-UOd 2012. godine Zakon o pravima boraca Republike Srpske u članu 16. predviđa da odluku o utvrđivanju osnovice za obračun primanja donosi vlada početkom svake godine u skladu sa planiranim sredstvima u budžetu.

Vlada Republike Srpske je tu odluku donijela 2012. i 2023. godine, a kada se nije oglašavala to je procjenjivao ministar boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Osim navedenih, sva druga budžetska primanja u Republici Srpskoj se planiraju na osnovu prosječne neto plate u prehodnoj godini prije oporezivanja a ta osnovica je za trećinu veća od planirane za boračku populaciju.

Od 2012. godine do danas Savez te, gradska i opštinska udruženja RVI su na svim sjednicama ukazivali na potrebu za izjednačavanjem osnovice  sa drugim kategorijama invalida u Republici Srpskoj i zahtjeve upućivali Vladi Republike Srpske.

Kako duže od decenije nisu dobili odgovor Savez i udruženje ratnih vojnih invalida gradova i opština Banja Luka, Gradiška, Ribnik, Petrovo, Čelinac, Srbac i Laktaši, te druga boračka udruženja predali su Ustavnom sudu RS inicijativu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti spornog člana 16. Zakona o pravima boraca.

Odluku trebaju li invalidi u Republici Srpskoj imati ista prava neovisno o uzrocima invaliditeta donijeće Ustavni sud.
Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor:
ND
ND