Zašto vakcini protiv koronavirusa treba više od godinu dana za proizvodnju - i zašto je to nevjerovatno brzo?
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Budući da se nekoliko kompanija doslovno nadmeću da naprave cjepivo protiv koronavirusa, javnost se osvrće na to da je cilj udaljen najmanje 12 do 18 mjeseci. Taj vremenski rok zvuči tako loše dok pandemija koronavirusa pustoši svijet oko nas. Nove tehnologije u kombinaciji s medjunarodnom saradnjom u borbi protiv zaraznih bolesti omogućavaju brže reagovanje na nove epidemije bolesti, odmičući nekoliko godina od tradicionalnih rokova razvoja cjepiva. Evo ključnih koraka na putu za razvoj cjepiva protiv koronavirusa i opis onoga što oni znače za uštedu vremena i za vas.

Kako vakcine djeluju na ljudski organizam?

Vakcine smanjuju rizik od bolesti pripremajući imunološki sistem - prirodnu odbrambenu mrežu tijela - da prepozna, bori i uništi određene bakterije i viruse. Iako postoje različite vrste cjepiva, one djeluju uvodeći dovoljno identifikacijskih podataka o bakteriji ili virusu da izazovu imunološki odgovor u tijelu bez izazivanja bolesti (iako ponekad izazivaju simptome). Kao odgovor na vakcinu, tijelo šalje imune ćelije da se bore protiv ovog stranog napadača. Kada se prvi put tijelo susreće s novim virusom ili bakterijama, potrebno je vrijeme da se razvije odgovarajući imunološki odgovor, ali nakon što se napadač eliminira, ostaju određene imunološke stanice koje će prepoznati i biti spremne zaštititi tijelo od ovog napadača u budućnosti.

Razvoj vakcine sa novom tehnologijom:

Oko 10. januara, kineski su naučnici razvili i podijelili puni genetski niz SARS-Cov2, virusa koji uzrokuje COVID-19, kolokvijalno nazvanog koronavirusom. Nekoliko kompanija koristi ove informacije za razvoj vakcina koje će sadržavati malu količinu genetskog koda. Određene ćelije u tijelu će preuzeti ovu genetsku informaciju i proizveće elemente virusa, ne inficirajući osobu, već pokrećući imuni sistem da reaguje. DNK ili RNA vakcine nisu napravljene s oslabljenim ili deaktiviranim virusom, niti elementima virusa, tako da se mogu proizvesti u laboratoriji. Ovaj pristup je brži i pouzdaniji od tradicionalne obrade vakcina, koja koristi virus uzgojen u jajima ili staničnim kulturama. Na primjer, Moderna je u suradnji s Nacionalnim institutom za alergiju i zarazne bolesti (SAD) razvila prvo cjepivo COVID-19 u kliničkim ispitivanjima koristeći genetsku platformu nazvanu glasnik RNA (mRNA). Trebalo je samo 42 dana da pređu od dizajna vakcine do ispitivanja na ljudima - industrijski rekord.

Sigurnost, efikasnost i odobrenje:

Vakcine se daju zdravim ljudima kako bi se spriječile bolesti. Iako je vrlo potrebno cjepivo protiv COVID-19, žurba na tržište bez odgovarajućeg testiranja mogla bi izložiti zdrave ljude. Jedno od područja rizika je poboljšanje cjepiva, što znači da je bolest štetnija za cijepljenu osobu. Proces kliničkog ispitivanja osmišljen je kako bi se provjerilo jesu li nova cjepiva sigurna i efikasna prije nego što ih učine dostupnim javnosti. Proces obično uključuje nekoliko faza i traje otprilike deset godina, ali vlade i industrija ulažu napore kako bi ubrzali taj proces, pa čak i presijecali ispitivanja na životinjama tokom održavanja standarda sigurnosti i efikasnosti.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: