ZBOG PROVALE U HRAM - Osuđen napad na pravoslavnu crkvu u Ilijašu
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Međureligijsko vijeće BiH danas je najoštrije osudilo najnoviji vandalski napad još neidentifikovanih počinilaca na pravoslavnu Crkvu Svetog proroka Ilije u Ilijašu i zatražilo njihovo pronalaženje i kažnjavanje u skladu sa zakonom.

 

Hram Svetog proroka Ilije u Ilijašu -

Hram Svetog proroka Ilije u Ilijašu

- Nakon dužeg perioda u kojem, prema našim saznanjima, nije bilo napada na vjerske objekte i druga mjesta od značaja za crkve i vjerske zajednice, ponovo se jedan vjerski objekat našao na meti vandala. Prema informacijama iz Srpske pravoslavne crkvene opštine Ilijaš i Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo u noći u ponedjeljak, 13. jula, došlo je do pokušaja provale u Hram Svetog proroka Ilije u Ilijašu - navode iz Međureligijskog vijeća.

Podsjećajući da je ovaj hram i ranije bio često na meti vandala, iz Međureligijskog vijeća preciziraju da su dva, za sada još neidentifikovana, počinioca oko 21.00 čas došli vozilom, ušetali u portu hrama, na gradilištu pronašli metalnu šipku, kojom su razvalila metalna, zaštitna vrata, a potom i drvena vrata hrama.

- Cijeli slučaj je zabilježen i kamerama video-nadzora. Provalnike je u pljački spriječio alarm, a snimak sa video-nadzora izuzela je policija Kantona Sarajevo, te se istraga nastavlja prema nalogu kantonalnog tužioca - piše u saopštenju.

Uz osudu napada, Međureligijske vijeće izražava solidarnost sa pravoslavnom zajednicom u nadi i vjeri da će se istraga završiti otkrivanjem počinilaca napada.

- Svojim djelovanjem uvijek ćemo pokušati preduprijediti i, koliko mi možemo, pokušavati sprečavati napade na vjerske objekte - ističe se u saopštenju.

Međureligijsko vijeće je pozvalo lokalne organe vlasti, ali i druge društvene faktore da javno osude ovaj napad kako bi svi zajedno poručili da napadi na kuće molitve jednom zauvijek prestanu.

izvor: rtrs

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: