ZBOG SERIJE RAKETIRANJA, ISTORIJSKI PRESEDAN U UKRAJINI! Direktor IAEA: Zabrinutost raste zbog nuklearne bezbednosti
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Prvi put u istoriji 23. novembra su bile isključene sve nuklearne elektrane u Ukrajini – Rovenska, Hmeljnicka i Južno-ukrajinska, kao i Zaporoška nuklearka, napisao je direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi na tviteru.

- Dok ceo svet pomno prati opasnu situaciju u ovoj najvećoj evropskoj nuklearnoj elektrani (Zaporoškoj nuklearnoj elektrani), ne treba zaboraviti ni na nuklearne elektrane koje se nalaze na teritoriji Ukrajine - rekao je Grosi, ističući da su u sredu od spoljnog napajanja istovremeno bile isključene sve tri nuklearne elektrane koje se nalaze pod kontrolom Kijeva, kao i Zaporoška nuklearka.

- Sve su morale da se oslone na dizel generatore kako bi se proizvela električna energija, potrebna za održavanje nuklearne bezbednosti - dodao je on.

 

Generalni direktor ističe da je "pre samo nekoliko meseci bilo nemoguće ni zamisliti ovakvu situaciju, koja je bez presedana" i to izaziva ozbiljnu zabrinutost.

Grosi je saopštio da međunarodna agencija napreduje po pitanju stvaranja bezbednosne zone oko Zaporoške nuklearke.

Podsetimo, posle serije napada na infrastrukturne objekte u Ukrajini, sve tri nuklearne elektrane su juče prebačene na poseban režim rada.

 

Izvor sd.rs
Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: