ZEMLJA SE CEPA - NEVEROVATNO OTKRIĆE NAUČNIKA! Afrika se RASPADA ili KIDA na dva dela, a novi okean se RAĐA (VIDEO)
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-UPrema istraživanju objavljenom u časopisu "Geophisical Research Letters", dva velika dela kontinenta se razdvajaju, a to bi na kraju moglo dovesti do formiranja novog okeana.

Naučnici tvrde da se Afrika deli na dva dela, što će na kraju dovesti do formiranja novog okeana. Iako će proces trajati milionima godina od danas, ovaj proces će odvojiti današnju Somaliju i delove Kenije, Etiopije i Tanzanije od ostatka kontinenta.

Afrika se "raspada ili cepa na dva dela", a novi okean se "rađa". Prema istraživanju objavljenom u časopisu "Geophisical Research Letters", dva velika dela kontinenta se razdvajaju, a to bi na kraju moglo dovesti do formiranja novog okeana. Reč je o procesu nazvanom "rifting", koji, prema Science Direct, zapravo predstavlja "cepanje jedne tektonske ploče na dve ili više ploča koje su razdvojene divergentnim granicama ploča".

Nisko ležeći region nazvan "dolina rascepa" izbija tamo gde se Zemljine tektonske ploče pomeraju, navodi "National Geographic". Ove pukotine se mogu pojaviti na kopnu, kao i na dnu okeana. Ovaj fenomen datira od pre najmanje 138 miliona godina kada su Južna Amerika i Afrika bile podeljene na različite kontinente. U poslednjih 30 miliona godina, arapska ploča se udaljila od Afrike, što je proces koji je rezultirao stvaranjem Crvenog mora i Andskog zaliva, navodi NBC Njuz.

Podela kontinenta povezana je sa istočnoafričkim rascepom, 56 kilometara dugom pukotinom koja se pojavila u etiopskoj pustinji 2005. godine, a prema izveštaju Ekonomskog tajmsa, to će pokrenuti formiranje novog mora. Seizmički podaci dati u istraživanju pokazuju da je stvaranje pukotine inicirano sličnim tektonskim procesima koji se odvijaju na dnu okeana. Pukotina je otkrivena na granici tri tektonske ploče, afričke nubijske, afričke somalijske i arapske, koje se već neko vreme razdvajaju.

Istočnoafrička Rift Valej se proteže na više od 3.000 kilometara, od Adenskog zaliva na severu do Zimbabvea na jugu. Ovaj rascep deli afričku ploču na dva dela, somalijsku i nubijsku ploču.

"Ovo je jedino mesto na Zemlji gde možete da proučavate kako kontinentalni rascep postaje okeanski. Možemo da vidimo kako se formira okeanska kora, jer se po svom sastavu i gustini izuzetno razlikuje od kontinentalne kore", rekao je Kristofer Mur, student doktorskih studija na Univerzitetu u Lidsu.

Biće potrebni milioni godina da se Afrika podeli na dva jednaka dela, a za formiranje novog okeana biće potrebno 5 do 10 miliona godina, što bi na kraju moglo da obezbedi zemlje bez izlaza na more, uključujući Ugandu i Zambiju. Manji kontinent koji će proizaći iz podele uključivaće zemlje kao što su današnja Somalija, delovi Kenije, Etiopije i Tanzanije.

GPS je otkrio različite stope kretanja zemlje između pomenutih tektonskih ploča, pri čemu se arapska ploča udaljava od Afrike za jedan inč godišnje.

"Kako dobijamo sve više GPS merenja, možemo bolje razumeti šta se dešava. Adenski zaliv i Crveno more će preplaviti region Afar i istočnoafričku dolinu rascepa i postati novi okean, a taj deo istočne Afrike će postati poseban mali kontinent", rekao je morski geofizičar Ken MekDonald.

Iako proces raskola traje već neko vreme, tek je 2018. dospeo na naslovne strane kada se pojavila velika pukotina u kenijskoj dolini Rift. Međutim, Gardijan je tada izvestio da je masivni rascep izazvan iznenadnom erozijom, a ne dokazima da se afrički kontinent aktivno deli na dva dela.

(MONDO)
Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: