Žene, mladi i siromašni radnici na udaru krize
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Trenutna ekonomska kriza, kao i svaka druga, različito utječe na različite društvene grupe. Međutim, za razliku od svih “uobičajenih” ekonomskih kriza, uključujući i posljednju iz 2008., koje primarno pogađaju sektore poput građevine, proizvodnje i transporta, kriza izazvana korona virusom uglavnom pogađa turizam, trgovinu i vezane industrije. To je ujedno i razlog zbog kojega su ovom krizom više pogođene žene, mlade osobe i radnici s niskim prihodima čija su radna mjesta najteže stradala (restorani, trgovine, kafići, hoteli).

Dosadašnjim gubicima radnih mjesta potrebno je dodati i procjene o gubicima radnih mjesta i drugim posljedicama trenutne krize koje nas čekaju idućih mjeseci. Prema procjenama Međunarodne organizacije rada (ILO), može se očekivati gubitak 195 miliona radnih mjesta diljem svijeta. Prema izvještaju konsultantske kompanije McKinsey, nezaposlenost u Evropi će se udvostručiti u idućih nekoliko mjeseci, a 59 miliona radnika i radnica u Evropi će osjetiti posljedice krize izazvane korona virusom – bilo u obliku gubitka radnih mjesta, bilo putem smanjenja plaća ili radnih sati.

U sektoru prodaje na veliko i malo u Evropi moglo bi biti ugroženo 14.6 miliona radnih mjesta, u pružanju smještaja i hrane 8.4 miliona, a u sektoru umjetnosti, zabave i rekreacije 1.7 miliona.

Radnici s nižim nivoom obrazovanja i niskim prihodima, žene i mladi su dosad najviše pogođeni krizom, a procjenjuje se da će te tri grupe ostati među najvećim žrtvama krize i u narednom periodu. Prema istraživanju Instituta za fiskalne studije, radnici s niskim plaćama, odnosno oni koji čiji prihodi spadaju u donjih 10%, imaju sedam puta veću vjerojatnost za gubitak posla zbog krize izazvane korona virusom od radnika s visokim prihodima (gornjih 10% prihoda).

Gotovo 80% radnika čija su radna mjesta rizična (što znači da su suočeni s otkazom, stavljanjem na čekanje ili smanjenjem radnih sati) imaju srednji ili niži nivo obrazovanja, a posljedično i niže plaće. Mladi, odnosno radnici mlađi od 25 godina imaju gotovo trostruko veću šansu da izgube posao u odnosu na radnike starije od 25 godina, zbog toga što čine gotovo trećinu zaposlenih u najteže pogođenim sektorima, pri čemu su studenti koji rade uz fakultet izostavljeni iz računice.

Na kraju, zbog specifične prirode krize izazvane korona virusom, žene imaju veću šansu od muškaraca da ostanu bez posla zbog toga što čine većinu zaposlenih u sektorima koji su najviše pogođeni trenutnim krizom. Uz to, dodatno su opterećene i brigom za djecu i ostale ovisne članove obitelji zbog zatvaranja škola, vrtića i ostalih institucija.

(Prva smjena)

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: