Znate li kako je nastao pješački prelaz?
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Prvi pješački prelaz zvanično je obilježen u gradu po imenu Slau, u Engleskoj, 31. oktobra 1951. godine. Ubrzo je postao toliko popularan da su Bitlsi napravili sliku kako prelaze ulicu Ebi, za omot svog istoimenog albuma. Čuvena zebra je bila korak napred ka bezbjednosti na putu, ali ona nije ni prva ni posljednja inovacija uvedena kako bi pješacima bilo lakše da pređu put.

I u Engleskoj i u SAD-u, pokušaji da se pješacima olakša prelazak ulice počeli su tridesetih godina dvadesetog vijeka, nakon prve nesreće u kojoj je stradao pješak u Americi, 1899. godine. Nakon ove, desilo se bezbroj nesreća, pa su nadležni u mnogim zemljama pokušavali da zavedu red u saobraćaju.

Prema sajtu Historic England, pješački prelazi u Britaniji počeli su da se obilježavaju tridesetih godina. Isprva su postavljani metalni znakovi na asfaltu i stubići sa obje strane puta. Kako bi povećale bezbjednost, vlasti su eksperimentisale sa oznakama različitih boja, da bi na kraju osmislili upadljive crno-bijele štrafte koje su prvi put postavljene 1951. godine.

Zebra u Ebi ulici postavljena je sredinom pedesetih, oko jednu deceniju prije nego što su Bitlsi napravili fotografiju za omot svog albuma. Ovaj prelaz se danas smatra kulturnim naslijeđem i predstavlja veliku turističku atrakciju.

The Beatles Abby Road Painting by Collection; TheFoto: paintingandframe.com Beatles Abby Road Art Print for sale

Prelaz zebra koji je, prema pretpostavkama, dobio ime jer je jedan od zvaničnika rekao da podsjeća na zebru, nije jedini među prelazima u Britaniji koji su dobili ime po nekoj životinji.

Samo par godina kasnije, 1962. godine, uveden je prelaz panda, napisao je Džoel Tejlor za novine Metro UK. Pošto je zbunjivao vozače, ovaj prelaz je ubrzo zamijenjen prelazom pelikan. Australija ima prelaz vombat, a Tuson u Arizoni prelaz soko.

I u SAD-u pešački prelazi se još uvek mijenjaju. Pišući za portal Minn Post, arhitekta Sindi Zerger rekla je da je važno izabrati pravi pješački prelaz za svaki put. Pored toga, stav prema tome ko treba da ima prvenstvo na putu promijenio se od pedesetih godina prošlog vijea, kada su prioritet imali automobili. Sada je zaista potrebno dati prioritet pješacima i biciklistima, umjesto što im se daje samo određeni dio na putu.

Foto: Pixabay

Drugim riječima, dizajn za pješački prelaz je samo dio slagalice kada je u pitanju saobraćaj i upotreba puta. Bezbjedan saobraćaj je važan i za pješake i za vozače, i treba brinuti o svim aspektima koji utiču na njih. Saobraćajne nesreće su česta pojava, odgovornost i jednih i drugih je ključna, ali je prije  toga važno da putevi budu obilježeni i da ih podsjećaju na pravila u saobraćaju.

IZVOR: redinfoportal.com

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: